Projecten

ALFABETISERING SOEDANESE VROUWEN

Stel je voor dat je niet kan lezen

In de wijk Kilo4½, vier-en-een-halve kilometer ten oosten van Cairo, wonen duizenden Soedanese vluchtelingen. Veel van hen, vooral vrouwen, zijn analfabeet. Daarom organiseert Stichting Nijlvallei lees- en schrijfonderwijs voor die vrouwen. in 2019 leerden tientallen volwassenen lezen en schrijven. Een nieuwe wereld gaat voor ze open.

Entesar, een jonge Soedanese vrouw, nam het initiatief om dit onderwijs op te zetten om haar landgenoten te leren lezen en schrijven. Over het belang van deze opleiding voor deze vrouwen zegt ze: “Als vrouwen leren lezen gaat een nieuwe wereld open. Ineens kunnen ze lezen wat op de winkelruiten staat!”

We zijn in gesprek met Entsar over de vraag of dit onderwijs moet worden uitgebreid om jaarlijks meer vrouwen te helpen. We doen dit zorgvuldig, want we willen niet dat dit project groter wordt omdat wij dat graag zien. De lokale gemeenschap, in dit geval Entsar en haar collegas, moet het ook aankunnen. Het idee moet van henzelf komen. Tegelijk, we willen ze ook uitdagen.