Projecten

MEDISCHE HULP SOEDANEZEN

Stel je voor… ziek zijn als je geen geld en geen verzekering hebt.

In Egypte wonen tienduizenden Soedanese vluchtelingen, vooral uit (noord) Soedan. Velen van hen komen uit het Noeba-gebergte, dat al jarenlang in een burgeroorlog met de regering in Khartoum is verwikkeld. Die burgeroorlog is nu even geluwd, maar de vluchtelingen zitten noch steeds in Cairo.

Die Soedanezen – het zijn meestal christenen – kunnen het hoofd meestal boven water houden met handarbeid, als dagloners, of als hulp in de huishouding. Daarmee verdienen ze net genoeg om een flatje te huren en eten en drinken te kopen. Maar als een ramp treft, zoals serieuze ziekte, is er geen geld.

Wij vinden dat alle mensen recht hebben op goede gezondheidszorg. Er is niemand die zich bekommert om de Soedanesen in Cairo, maar wij doen dat wel. Als Soedanezen zich bij ons melden omdat ze geen geld hebben voor de dokter, voor medicijnen, voor operaties, dan wil ons team in Cairo hulp bieden.

De leiders van de Soedanese Kerken en anderen in Cairo weten ons te vinden als hun mensen serieuze problemen hebben. We hebben de afgelopen jaren honderden mensen geholpen met grote en kleine operaties. Van beenbreuken tot hersentumoren. We helpen mensen met behandelingen tegen kanker, en we geven mensen soms een nieuwe knie of heup.

Ons team is altijd actief om met nieuwe patienten te spreken, om de beste artsen te vinden, om kortingen te bedingen, om patienten stap voor stap te begeleiden.

We kunnen dit werk doen dankzij de hulp van kerken, organisaties en particulieren in Nederland en elders. De steun die wij voor dit werk krijgen, wordt 100% besteed aan het helpen van de patienten. Een deel, ongeveer 15%, is nodig om ons team te betalen. Het grootste deel is dus voor medicijnen, artsen, operaties.

En voor uw info: Die 15% overhead is beduidend minder dan wat de Soedanezen EXTRA voor hun medische hulp zouden betalen als we ze NIET zouden helpen.  Door te onderhandelen met artsen en ziekenhuizen kunnen we vaak een kostprijs regelen die beduidend minder is dan normaal in Egypte.